Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Σχετικά με την ομιλία του τ. ευρωβουλευτή Γ. Μαρίνου στη Σαντορίνη


ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΘΗΡΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα:         Σχετικά με την ομιλία του τ. ευρωβουλευτή Γ. Μαρίνου στη Σαντορίνη
Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε στις 24/08/2012 στο Μπελώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, ένα δίωρο μονόλογο του κ. Γιάννη Μαρίνου ο οποίος όχι μόνο δεν περιείχε  νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά προσπάθησε να πείσει το ακροατήριο του ότι για τη λαίλαπα που σαρώνει την ελληνική κοινωνία φταίνε οι «καραγκιόζηδες» Έλληνες και ότι όλοι μαζί τα φάγαμε και τα τρώμε.
Απαντάμε στον κ. Μαρίνο και σε όσους έχουν, δυστυχώς, τις ίδιες απόψεις, τα εξής:
Α)        Με βάση την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (Δελτίο τύπου 09/08/2012) τον Μάιο 2012 είχαμε: 3,8 εκατ. Εργαζόμενους και  1,14 εκατ. Ανέργους. Ο υπόλοιπος οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός είναι 3,36 εκατ.  Άρα όπως είπε ο κ. Μαρίνος το 1/3 των Ελλήνων εργάζεται για τα 10,8 εκατ. πληθυσμού (προσωρινά στοιχεία απογραφής 2011). Τονίζουμε στο κ. Μαρίνο ότι στα 10,8 εκατ. προσμετρούνται μικρά παιδιά, φοιτητές και συνταξιούχοι. Του λέμε επίσης ότι με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις θα συρρικνωθεί ο πληθυσμός της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια κατά περίπου 3.500.000, από τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και από τη μη γέννηση νέων παιδιών. Τότε τα ποσοστά θα είναι καλύτερα και δε θα φαίνεται ότι εργάζονται οι λίγοι για τους πολλούς. Αλλά θα έχουν μείνει περίπου 7.500.000 εκατ. Έλληνες.
Β)        Με βάση επίσημα στοιχεία το Ελληνικό κράτος και κατά προέκταση οι Έλληνες φορολογούμενοι, έχουν πληρώσει σε εξυπηρέτηση χρέους τη περίοδο 1974-2009 πάνω από 640 δις ευρώ για κυλιόμενο δημόσιο χρέος των 300 δις ευρώ το 2009. Δηλαδή το έχουν πληρώσει πάνω από δύο φορές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αναγνώριση «εις το άρτιο» όλου του  προπολεμικού χρέους της χώρας,  από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1964 με επιπλέον μπόνους 160% σε τόκους ενώ το ελληνικό κράτος είχε κηρύξει επίσημα δύο χρεοκοπίες, το 1893 και το 1932, που κανονικά όταν χρεοκοπείς θα πρέπει με κάποιο τρόπο  να διαγραφεί το χρέος.
Γ)         Σε συνθήκες ύφεσης όπως αυτές που ζούμε τώρα οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί προτείνονται από εκείνους που δε γνωρίζουν από πραγματική δημοσιονομική πολιτική. Και φαίνεται ότι ο κ. Μαρίνος είναι ένας από αυτούς. Για να μπορέσει το Ελληνικό κράτος να αναχαιτίσει τη κρίση θα πρέπει να προβεί σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που στόχο έχουν τις δημόσιες επενδύσεις και τις δημόσιες δαπάνες. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν ένα κράτος προσφέρει στους πολίτες του υψηλής ποιότητας υγεία και παιδεία καθώς και λειτουργικές και αποδοτικές υποδομές (δίκτυα δρόμων, σιδηροδρόμων, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, επικοινωνιών) τότε μόνο προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις και παράλληλα κρατά την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ένα πολιτικό σύστημα που δε θα σπαταλά το δημόσιο χρήμα σε μίζες και υπερκοστολογήσεις αλλά θα ενισχύει το λαϊκό εισόδημα, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής.   
Δ)        Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της κομισιόν η παραοικονομία στην Ελλάδα εκτιμάται στα 52 δις (24,3% του ΑΕΠ). Το ποσό από μόνο του είναι πολύ υψηλό. Αν διερευνήσουμε, όμως, τους λόγους για τους οποίους γίνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή τότε ίσως βρούμε και τις απαντήσεις. Η φορολογία επιβάλλεται ώστε  να μπορεί το κράτος να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες όπως υγεία και παιδεία δηλαδή οι φόροι είναι ανταποδοτικοί. Όπως πιθανόν να γνωρίζει ο κ. Μαρίνος, ήδη από τη προηγούμενη κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα έσοδα του ελληνικού κράτους έχουν δεσμευτεί σε ειδικό ταμείο από το οποίο πρώτα δίνεται προτεραιότητα στους δανειστές και ότι περισσέψει δίνεται στους Έλληνες πολίτες. Άρα για ποια αποδοτικότητα μιλάμε; Ποιος θα προστατεύσει τον Έλληνα αν δε το κάνει μόνος του; Αν υπήρχε ένα δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα, δηλαδή όχι μόνο όλοι να πληρώνανε ανάλογα με την ικανότητά τους αλλά να ξέρανε και που πάνε τα λεφτά (όχι σε μίζες και σε τοκοχρεωλύσια αλλά σε έργα) τότε λίγοι θα ήταν αυτοί που θα φοροδιαφεύγανε. Αυτό πάντως που έχει αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν ο Έλληνας είναι το ΦΙΛΟΤΙΜΟ.
Ε)        Τα σενάρια που παρουσίασε ο κ. Μαρίνος σχετικά με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, πλέον δεν τρομοκρατούν τους Έλληνες. Όλοι έχουν καταλάβει ότι το «πάση θυσία ευρώ» είναι ένα σύνθημα που δεν αντανακλά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Παρόλαυτα, οφείλουμε να τον ενημερώσουμε ότι: Η Ελλάδα είναι κατά 91,4% διατροφικά αυτάρκης (έρευνα ΠΑΣΕΓΕΣ Αυγ. 2012) άρα δε θα πεινάσουμε. Φάρμακα ευρείας κατανάλωσης μπορούμε πολύ εύκολα να παράγουμε αρκεί να επενδύσουμε στο τομέα αυτό. Χημικές ενώσεις είναι που μπορείς να αγοράσεις ως κράτος τις συνταγές τους. Όσο για το πιο εξειδικευμένα φάρμακα θα τα εισάγουμε όπως και τώρα. Πετρέλαιο θα προμηθευτούμε από εκείνους που θέλουν να συνεργαστούν με το Ελληνικό κράτος με διακρατικές συμφωνίες. Και διαβεβαιώνουμε ότι θα υπάρξουν πολλές χώρες που θα θελήσουν να το κάνουν αυτό. Θα είναι, επίσης, φθηνότερο αφού θα έχουν διαλυθεί όλα τα καρτέλ που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα. Στο σημείο, βέβαια αυτό, ρωτάμε τον κ. Μαρίνο: Έχουν όλοι οι Έλληνες φαγητό καθημερινά σήμερα; Φάρμακα έχουν; Έχουν όλοι βενζίνη στο αυτοκίνητό τους;
Στ)       Τι έχει να μας πει ο κ. Μαρίνος για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο οποίο ούτε στιγμή δεν αναφέρθηκε; Τον ενημερώνουμε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλεύματα, ορυκτά          , πετρώματα, μέταλλα και ενεργειακές πρώτες ύλες. Πρόσφατη έρευνα καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου εκτίμησε τον πλούτο της χώρας στα 1,7 τρις ευρώ. Πόσο νομίζει ο κ. Μαρίνος ότι θα πουληθούν αυτά στα ιδιωτικά αρπακτικά;
Η προσπάθεια του κ. Μαρίνου και των ομοίων του να διχάσουν τον ελληνικό λαό και να στρέψουν τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη δε θα πετύχει. Οι Έλληνες μπορούν ενωμένοι να τα καταφέρουν και να δείξουν το δρόμο και σε άλλους λαούς (βλ. Ισπανούς, Ιταλούς, Πορτογάλους, Ιρλανδούς) οι οποίοι αν και δεν τα φάγανε όλοι μαζί, ωστόσο βιώνουν την ίδια λαίλαπα μέτρων και ξεπουλήματος των χωρών τους.
Τελειώνοντας, υπενθυμίζουμε στον κ. Μαρίνο την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος των Ελλήνων:
«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται
με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία» (Άρθρο 120, παραγρ.4)

Να γνωρίζει ο κ. Μαρίνος και οι όμοιοί του ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους από εδώ και πέρα.
Θα αγωνιστούμε για τα παιδιά μας και για τη γη των προγόνων μας.
Και στο τέλος θα κερδίσουμε.

                                                                                                          Θήρα, 25/08/2012
                                                                                           Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ)      Θήρας