Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.) στο Νότιο Αιγαίο



ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΘΗΡΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα:         Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.) στο Νότιο Αιγαίο

Στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Λέρο στις 01/09/2012, θα εγκριθεί το «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό θα προταθεί η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (Ε.Ο.Ζ.) στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα προτείνονται αρχικά δύο(2) περιοχές: η Ρόδος και η Σύρος.
Για το τι είναι η Ε.Ο.Ζ. θα αναφέρουμε, αρχικά, αποσπάσματα από το ίδιο σχέδιο:
·         «Κύρια χαρακτηριστικά των ΕΟΖ, στη χώρα μας θα είναι: α) οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, β)οι απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχιερήσεων που θα εγκατασταθούν εντός της ΕΟΖ και γ) η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης»
·         «Το καθεστώς κινήτρων στις ΕΟΖ παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κατά περίπτωση. Τα συνήθη κίνητρα που έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες είναι αδασμολόγητες εισαγωγές εξοπλισμού και πρώτων υλών, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για ορισμένο χρονικό διάστημα, μειωμένη φορολογία ακίνητης περιουσίας, ελαστική εργατική νομοθεσία, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ελεύθερη εξαγωγή κερδών, επιδότηση μεταφορικού κόστους, επιδότηση επιτοκίου και εργατικού κόστους, ειδικό θεσμικό καθεστώς αδειοδοτήσεων και δικαστικών διαφορών κ.ά.»
Όπως προκύπτει, οι Ε.Ο.Ζ. είναι κράτη εν κράτει μέσα στην ίδια επικράτεια. Δεν ακολουθούν το Εργατικό, Αστικό ή Εθνικό Δίκαιο. Οι εργασιακές συνθήκες είναι αντίστοιχες με του Μεσαίωνα. Όλα υπέρ του επενδυτή.
Προσθέτουμε ότι:
Α)           Ο Καλλικράτης είχε ως στόχο την οικονομική διάλυση των Δήμων και των Περιφερειών, καθιστώντας τες ημιαυτόνομες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.  Οι υποψήφιοι επενδυτές θα αναλάβουν τις υπηρεσίες των Δήμων  (π.χ. συντήρηση δρόμων, νοσοκομείων, σχολείων κ.α.) με αντάλλαγμα, όμως, τις Ε.Ο.Ζ.
Β)            σε πολλές Ε.Ο.Ζ. οι επενδυτές τις προστατεύουν με ιδιωτικό στρατό π.χ. στα Σκόπια, Ελβετία και απαιτείται ειδική άδεια εισόδου. 
Γ)            σε πολλές Ε.Ο.Ζ. χρησιμοποιούνται κυρίως μετανάστες ως εργατικό δυναμικό ώστε να αποκοπεί το συναισθηματικό δέσιμο των εργαζομένων με το τόπο τους. Γι αυτό η κυβέρνηση μαζεύει τους μετανάστες με επιχειρήσεις τύπου «Ξένιου Ζεύς». Για να τους χρησιμοποιήσει ως φτηνά εργατικά χέρια δίχως δικαιώματα και απαιτήσεις.
Δ)                            Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012-2015 προβλέπεται ότι ένας επενδυτής μπορεί να ζητήσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση περιοχών που ανήκουν ακόμα και σε ιδιώτες. Αν, οπότε, ένα οικόπεδο ιδιώτη «εμποδίζει» μια επένδυση και βρίσκεται εντός μιας Ε.Ο.Ζ. τότε αυτό θα απαλλοτριωθεί αναγκαστικά με απόφαση του Ελληνικού κράτους.
Ε)            Με βάση πάλι το ΜΠΔΣ 2012-2015, προβλέπεται το Δικαίωμα Επιφανείας. Τί σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί άλλος να είναι ο ιδιοκτήτης και άλλος να ασκεί κυριότητα στο αντικείμενο της ιδιοκτησίας. Τι θα συμβεί όμως αν το ακίνητο βρίσκεται εντός μιας Ε.Ο.Ζ.; Σε άλλες χώρες, ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον επενδυτή της Ε.Ο.Ζ.
Φωνάζουμε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος και υπαρκτός. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση από όλους.
Καλούμε τον Δήμαρχο Θήρας να πάρει δημόσια θέση στο ενδεχόμενο δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να ταχθεί ενάντια.
Καλούμε τα τοπικά ΜΜΕ να ενημερώσουν τους πολίτες για τις Ε.Ο.Ζ. με προβολή ντοκιμαντέρ και με ενημερωτικά δελτία ώστε να αφυπνιστούν οι Σαντορινιοί πολίτες.
Καλούμε τους Συριανούς και τους Ροδίτες να αντισταθούν με κάθε τρόπο στη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. προασπίζοντας τα εδάφη τους.
Κυρίως, καλούμε τους Σαντορινιούς να υποστηρίξουν κάθε αγώνα των συμπολιτών τους δημιουργώντας παράλληλα επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό ενάντια στα «αρπακτικά» που ορέγονται την ελληνική γη.
Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Θήρας θα στηρίξει ουσιαστικά κάθε αυθεντική πρωτοβουλία πολιτών που θα προκύψει από τη πραγματική ανάγκη για απελευθέρωση της χώρας.
Ο αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει και είναι απελευθερωτικός.

                                                                                                         Θήρα, 26/08/2012
                                                                                      Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ)  Θήρας