Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Το ΕΠΑΜ Θήρας για το νέο Νοσοκομείο.



Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Θήρας αγωνίζεται να βρει τρόπους ΔΗΜΟΣΙΑΣ χρήσης του νέου υπερσύγχρονου Νοσοκομείου και συνεργάζεται με οποιονδήποτε προσανατολίζεται στο ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα της υγείας για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Σαντορινιούς για θέματα που αφορούν το νέο Νοσοκομείο γιατί έχουν λόγο στο τρόπο λειτουργίας του, αφού τα 14.000.000€ που στοίχισε η ανέγερσή του, προέρχονται από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Τα θέματα αυτά, που προέκυψαν τόσο με την επικοινωνία μας με την Θηραϊκή επιτροπή που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και με τη τοπική κοινωνία, είναι:
Α)         Η διαχείριση του Νοσοκομείου έχει ανατεθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ). Πρόκειται για μια δημόσιου χαρακτήρα ανώνυμη εταιρεία που «λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημόσιου συμφέροντος», που συστήθηκε το 2004 και τελεί, στη παρούσα φάση, υπό την εποπτεία του κράτους.
Β)         Η κατασκευή του Νοσοκομείου έγινε από τη Δημόσια Επιχείρηση Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), πάλι από μια δημόσιου χαρακτήρα εταιρεία. Οι οφειλές της πολιτείας απέναντι στην ΔΕΠΑΝΟΜ για τη ανέγερση του Νοσοκομείου Θήρας είναι σήμερα γύρω στα 2.500.000€, τα οποία αν δε δοθούν, το Νοσοκομείο, αν και έτοιμο και εξοπλισμένο, δε μπορεί να παραδοθεί στην ΑΕΜΥ.
Γ)         Η επιλογή της ΑΕΜΥ, ως διαχειρίστριας του Νοσοκομείου, έγινε από μια παλαιότερη επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η ΑΕΜΥ φαίνεται να παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στο ότι μπορεί να συνάπτει συνεργασίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, κάτι το οποίο θα μπορούσε προσφέρει επιπλέον έσοδα στο νοσοκομείο ενός κατεξοχήν τουριστικού προορισμού, όπως είναι το νησί μας.
Δ)         Έχουν προταθεί τρεις(3) τρόποι διαχείρισης του Νοσοκομείου από την ΑΕΜΥ. Ο ένας μόνο από αυτούς στοχεύει στο ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα του. Αναφέρεται στη λειτουργία του Νοσοκομείου τόσο με τη μεταφορά των υπαρχόντων 33 ατόμων προσωπικού του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Θήρας όσο και με τη πρόσληψη επιπλέον 45 ατόμων σε προσωπικό από την ΑΕΜΥ με στόχο να έχει την ελάχιστη λειτουργικότητα, τουλάχιστον αρχικά. Σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με την ΑΕΜΥ, θα χρειαστούν 300 άτομα προσωπικό.
Ε)         Τα έξοδα του Νοσοκομείου ανά έτος, σύμφωνα πάλι με την ΑΕΜΥ, θα είναι του ύψους των 3.500.000€. Τα προβλεπόμενα έσοδα του Κέντρου Υγείας Θήρας που περιλαμβάνουν τόσο τη κρατική χρηματοδότηση όσο και τη είσπραξη των 5€/επίσκεψη/φορολογούμενο είναι του ύψους των 1.877.000€. Υπολείπονται, οπότε, γύρω στα 1.700.000€ ετησίως.
            Με βάση τα παραπάνω έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
            Α)         Δεν έχουμε πειστεί στο κατά πόσο η ΑΕΜΥ θα μπορέσει να διατηρήσει το ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα της. Πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες με μια απλή υπουργική απόφαση.
Β)         Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το να μπορεί το Νοσοκομείο Θήρας να έχει επιπλέον έσοδα από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δε θα πρέπει, όμως να στηρίζεται ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας του στα έσοδα αυτά, τα οποία μάλιστα είναι και απρόβλεπτα, αλλά αυτά να χρησιμοποιούνται για επιπλέον δωρεάν παροχές υγείας στους Έλληνες πολίτες.
Γ)         Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το πόσο καλά και επιτυχημένα μπορούν να συνεργαστούν τα  33 άτομα του ΚΥ Θήρας με τα 45 άτομα που πρόκειται να προσληφθούν από την ΑΕΜΥ. Και αυτό γιατί θα πρέπει να συνεργάζονται εργαζόμενοι με διαφορετικό καθεστώς συμβάσεων, διαφορετικούς μισθούς, διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα όσο είναι αυτός της υγείας. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Θήρας έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, ενώ οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ αλλά με κριτήρια που θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΜΥ. Τονίζουμε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι του ΚΥ Θήρας είναι κυρίως με συμβάσεις Δημοσίου Δικαίου, ενώ οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι θα πληρώνονται από το Νοσοκομείο, δηλαδή από τα έσοδά του. Οι ιατροί του ΚΥ δε μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, ενώ οι νέοι ιατροί θα μπορούν.
Βάση των παραπάνω επισημάνσεων, θεωρούμε ότι ο Δημόσιος χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χαθεί, στην βιασύνη της σημερινής κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα πάντα σε ιδιώτες. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται κι από την στάση του νέου υπ. Υγείας, ο οποίος δεν έδωσε καμία ξεκάθαρη απάντηση στην Θηραϊκή επιτροπή, κατά την τελευταία επίσκεψη της στο Υπουργείο.
Ωστόσο προτείνουμε να ενημερωθεί εκ νέου για τις τελευταίες εξελίξεις ο Θηραϊκός λαός διότι το Νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει σύντομα με ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα για κάθε πολίτη.
Εμείς, ήδη εργαζόμαστε για την αναζήτηση λύσεων που θα διασφαλίζουν τον Δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου και θα επανέλθουμε με τις προτάσεις μας. 

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ !
ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΙΓΟΥΡΕΥΕΤΑΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΛΑΟ ! 

       Θήρα, 25/09/2012

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας