Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Το ΕΠΑΜ Θήρας εξηγεί το πώς η πρόταση της ΑΕΜΥ ΑΕ δεν διασφαλίζει τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Θήρας.



 Διαβάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ)» σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Θήρας. Σύμφωνα με αυτό, έχουν προταθεί τρείς(3) λύσεις:
1.         η αυτόνομη λειτουργία του νοσοκομείου από την ΑΕΜΥ ΑΕ,
2.         η σύμπραξη της ΑΕΜΥ ΑΕ με ιδιώτες,
3.         η σύμπραξη του Δήμου Θήρας με ιδιώτες.

Ένα πρώτο γρήγορα συμπέρασμα είναι ότι στη 2η και 3η λύση καταργείται η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από το κράτος. Αναλύουμε τη κάθε πρόταση ξεχωριστά και παρατηρούμε τα εξής:

1η λύση
Ο ετήσιος προϋπολογισμός (3.568.610€) που περιλαμβάνεται, παρουσιάζει σημεία που χρειάζονται επιπλέον εξήγηση. Για παράδειγμα αναφέρουμε τα 45.000€ για «Μελέτες Διάφορες», τα 108.000€ για «Αμοιβή Νομικών Προσώπων για Ειδικές Υπηρεσίες», τα 60.000€ για «Τηλεφωνικά - Τηλεγραφικά Τέλη» με επιπλέον 10.000€ για «ΟΤΕ Α.Ε.», τα 140.000€ για «Επισκευές και Συντηρήσεις Κτιρίων» σε ένα νεόδμητο κτίριο, τα 250.000€ για «Τέλη Φωτισμού» σε ένα νοσοκομείο που δε θα έχει πλήρη λειτουργία, τα 150.000€ για «Δαπάνες Καθαριότητας», τα 200.000 για «Λοιπές Παροχές Τρίτων», τα 60.000 για «Διάφορα Έξοδα», τα 45.000€ για «Λοιπά Έκτακτα και Ανόργανα Έξοδα». Εμάς μας φαίνεται, ότι κάποιοι εδώ προγραμματίζουν «το μεγάλο φαγοπότι».
Ακόμα παρατηρούμε τα εξής: Η προγραμματική σύμβαση που περιλαμβάνεται, αναφέρεται στη μεταφορά των 33 ατόμων προσωπικού του Κέντρου Υγείας(ΚΥ) Θήρας στο νέο Νοσοκομείο. Η μισθοδοσία τους θα συνεχίζει να εξυπηρετείται από  το ελληνικό δημόσιο αλλά η ΑΕΜΥ ΑΕ θα τους συντονίζει, ελέγχει και εποπτεύει. Η ΑΕΜΥ ΑΕ θα εισπράττει επιπλέον κάθε πόρο του ΚΥ Θήρας και θα αναλάβει όλο το κινητό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Τα επιπλέον 45 άτομα προσωπικό που απαιτούνται για την ελάχιστη λειτουργία του Νοσοκομείου, θα προσληφθούν από την ΑΕΜΥ ΑΕ με διαδικασίες που δυστυχώς μας είναι γνωστές και ως «φωτογραφικές προσλήψεις». 
Σύμφωνα με την ίδια προγραμματική σύμβαση, η ΑΕΜΥ ΑΕ μπορεί να «εφαρμόζει διακριτό τιμοκατάλογο ιδιωτών (για Ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιώτες μη ασφαλισμένους σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης)». Δηλαδή, οι άνεργοι που δεν αυτοασφαλίζονται θα υποχρεούνται να πληρώνουν. Δεν καταλαβαίνουν τα νεοφιλελεύθερα σαΐνια ότι το Νοσοκομείο χτίστηκε με τους φόρους και το κόπο του ελληνικού λαού και ότι ΌΛΟΙ έχουν δικαίωμα στη ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ.
Συστήνεται, επίσης, πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης από το Διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΜΥ ΑΕ, τον Υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου και ένα μέλος από το Υπουργείο Υγείας. Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος είναι απόντες.  Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θα μας πιάσουν στον ύπνο όταν θα επιχειρήσουν να πουλήσουν το Νοσοκομείο σε ιδιώτες. Και αυτό μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή αφού η ΑΕΜΥ ΑΕ μπορεί να διακόψει μονομερώς τη σύμβαση προειδοποιώντας ένα(1) χρόνο πριν.
2η λύση
Αναφέρεται στη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου μέσα από μια Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δεν έχει εκπονηθεί πλήρη μελέτη λειτουργίας και επομένως δε μπορεί να εκτιμηθεί στη παρούσα χρονική στιγμή ως λύση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καταργείται η κρατική χρηματοδότηση την οποία λαμβάνει τώρα το Κέντρο Υγείας Θήρας. Πιστεύουμε ότι έχουν βάλει τη λύση αυτή ως πρόφαση για τη προηγούμενη.
3η λύση
Αναφέρεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΑΕΜΥ ΑΕ με το Δήμο Θήρας και με κοινωνικούς εταίρους.
Πάλι καταργείται η κρατική χρηματοδότηση την οποία λαμβάνει τώρα το Κέντρο Υγείας Θήρας.
Τη λειτουργία του Νοσοκομείου θα την αναλάβει μια κοινοπραξία του Δήμου Θήρας με ιδιώτες που κυρίως θα προέρχονται από τοπικούς παράγοντες. Η ΑΕΜΥ ΑΕ θα παραχωρήσει το κτίριο και τον εξοπλισμό στη νέα κοινοπραξία και όλα δείχνουν ότι αποχωρεί. Τα 33 άτομα προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θήρας θα μεταφερθούν στο νέο Νοσοκομείο. Τα  45 επιπλέον άτομα προσωπικό που απαιτούνται θα πρέπει να προσληφθούν από τη κοινοπραξία. Εκείνη, μάλιστα, αναλαμβάνει και τα λειτουργικά έξοδα του Νοσοκομείου αφήνοντας την ΑΕΜΥ ΑΕ να συμμετέχει στη Διοίκηση και τον επιστημονικό συντονισμό του Νοσοκομείου. Άρα στην ουσία η ΑΕΜΥ ΑΕ όχι μόνο δεν αποχωρεί αλλά έχει και λόγο.

Αναλύοντας τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι καμία λύση όπως περιγράφεται στο παρόν επιχειρησιακό σχέδιο, δε ξεκαθαρίζει τον ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου. Υπενθυμίζουμε, επιπλέον, ότι το Νοσοκομείο στοίχισε 13.000.000€(άλλοι μιλούν για 14.000.000€) από χρήματα των φορολογουμένων και θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ για τον τρόπο λειτουργίας του. Και εξηγούμαστε:
Στη 1η λύση θα πρέπει η ΑΕΜΥ να προβεί σε μια πιο λεπτομερή καταγραφή των εξόδων του προϋπολογισμού. Θα πρέπει, επίσης, στη προγραμματική σύμβαση να δηλώνεται ρητά η ΔΩΡΕΑΝ παροχή υγείας για όσο διάστημα λειτουργεί το Νοσοκομείο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε υπάγονται σε ασφαλιστικούς φορείς είτε όχι, αφού η ανεργία μαστίζει πλέον από άκρη σε άκρη τη χώρα. Θα πρέπει, επίσης, στην επιτροπή παρακολούθησης να συμμετέχει τόσο ο Δήμος Θήρας όσο και απλοί πολίτες του νησιού. Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα εκλέγονται από τη τοπική κοινωνία, θα έχουν περιορισμένη θητεία αλλά η συμμετοχή τους στην επιτροπή θα είναι καθοριστική για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Στη 2η λύση, η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αναιρεθεί και να μελετηθεί τότε ως υποψήφια πρόταση.
Στη 3η λύση, πάλι η αντίστοιχη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αναιρεθεί. Επειδή, όμως αναφέρεται ότι έχουν γίνει ήδη συναντήσεις, ΚΑΛΟΥΜΕ ως Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Θήρας, ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κο ΝΙΚΟ ΖΩΡΖΟ να ενημερώσει τους Σαντορινιούς το ποιοι συμμετείχαν και το τι ειπώθηκαν σε αυτές.

Πρώτα από όλα, όμως, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ, να βγει υπεύθυνα στη τοπική κοινωνία και να πάρει θέση για το θέμα του νέου Νοσοκομείου. Εκείνοι, γνωρίζουν τις ανάγκες του νησιού, εκείνοι έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια την υγεία όλων μας, εκείνοι πρέπει να μας ενημερώσουν. Πόσο μάλλον, όταν προτείνεται η μεταφορά τους στο νέο Νοσοκομείο. Αν ΔΕ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΑΜΕΣΑ τότε δύσκολα θα μπορούν να ζητήσουν τη στήριξη των Σαντορινιών όταν θα τη χρειαστούν. Και ίσως αυτή η ώρα να μην αργήσει να έρθει.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !
ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ !

Θήρα, 03/10/2012
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας