Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ανοιχτή και Δημόσια Επιστολή προς το Δήμαρχο Θήρας κο Νίκο Ζώρζο και προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Θήρας


Κύριε Δήμαρχε,
σας έχουμε καλέσει επανειλημμένα να βγείτε στο Θηραϊκό λαό και να τον ενημερώσετε για τα πιο σημαντικά τοπικά θέματα που τον απασχολούν: για τις συναντήσεις σας με τους εκπροσώπους της ΑΕΜΥ ΑΕ για το νέο Νοσοκομείο και για τις ενέργειές σας σχετικά με τη διαχείριση και χωροθέτηση των απορριμμάτων στη Σαντορίνη. Σας έχουμε επίσης καλέσει να αντισταθείτε στην ιδιωτικοποίηση του νησιού μας και να ταχθείτε υπέρ του λαού και όχι υπέρ των ιδιωτικών αρπακτικών που θέλουν να εκμεταλλευτούν το πλούτο της Σαντορίνης.
Εσείς, όχι μόνο δεν έχετε προσπαθήσει μέχρι στιγμής να συσπειρώσετε και να ενημερώσετε το Θηραϊκό λαό, αλλά παράλληλα προχωράτε, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αποδόμηση των Δημόσιων υπηρεσιών της Σαντορίνης, ξεκινώντας με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και της αποκομιδής απορριμμάτων. Δίνετε σε ιδιώτη 4 εκατομμύρια ευρώ για 3 χρόνια και του παραχωρείτε και οχήματα του Δήμου.
Δικαιολογίες όπως «ο Δήμος δεν έχει επαρκή χρηματοδότηση», «ο Δήμος δε μπορεί να προσλάβει προσωπικό» είναι τουλάχιστον αστείες στην κατάσταση που βιώνει η χώρα. Ο Δήμος δε θα μπορεί να πράξει τα αυτονόητα σε λίγο καιρό και δε θα έχει χρήματα και για τις πιο βασικές υπηρεσίες του. Τι θα κάνετε, κύριοι και κυρίες, τότε; Θα τις ιδιωτικοποιήσετε και αυτές; Οι Σαντορινιοί σας έχουν επιλέξει όχι για να πουλήσετε το Δήμο, αλλά για να τους βρείτε λύσεις. Και αν δε μπορείτε μόνοι σας, βγείτε έξω στο κόσμο, ενημερώστε τον και ζητήστε του την ενεργό συμμετοχή του.
Πώς οραματίζεστε τη Σαντορίνη όταν θα ξεπουληθούν τα πάντα σε ιδιωτικά αρπαχτικά. Το αεροδρόμιό μας είναι στα 22 περιφερειακά που ιδιωτικοποιούνται σύντομα. Θα ακολουθήσει το λιμάνι του Αθηνιού, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, το Νοσοκομείο, οι αφαλατώσεις, το τελεφερίκ. Τι έχετε να πείτε όταν η καλντέρα γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη; Τι έχετε να πείτε όταν η Οία γίνει «Παραθεριστικό-Τουριστικό Χωριό» με το νέο νόμο που πάει η δωσιλογική κυβέρνηση να περάσει; Το πλιάτσικο στη χώρα έχει ξεκινήσει και ο καθένας πρέπει να πάρει θέση. Το ίδιο και εσείς. ‘Η με το λαό ή με τα συμφέροντα.
Το ΕΠΑΜ Θήρας έχει εφικτή και βιώσιμη λύση για τη αποκομιδή απορριμμάτων η οποία,  σε γενικές γραμμές, είναι η εξής:
Σύσταση μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας από όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους του νησιού στην οποία θα μπορεί να συμμετάσχει και ο Δήμος. Η εταιρεία αυτή θα πάρει τα 4 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα, θα ξεπεράσει το κώλυμα του Δήμου σχετικά με τη πρόσληψη προσωπικού, θα δώσει δουλειά σε ανέργους και θα αναλάβει, αρχικά, την καθαριότητα, την αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμμάτων. Στόχος είναι οι Σαντορινιοί να αναλάβουν οι ίδιοι τις υπηρεσίες του νησιού με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΣΕΒΑΣΜΟ στο τόπο αυτό.
Σας καλούμε, επομένως, να αναστείλετε κάθε διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη ωσότου η πρόταση μας ολοκληρωθεί και κατατεθεί. Σας λέμε, επίσης, ότι θα καλέσουμε τους εργαζομένους του Δήμου, τους συλλόγους και τα υπόλοιπα σωματεία του νησιού ώστε όλοι μαζί ΕΝΩΜΕΝΟΙ να σταματήσουμε κάθε διαδικασία πώλησης υπηρεσιών που πρέπει να είναι Δημόσιες όπως η καθαριότητα και η αποκομιδή απορριμμάτων.
Οι Έλληνες ετοιμάζονται να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους και όταν το κάνουν αυτό, όποιος έχει πράξει ενάντιά στα συμφέροντά τους θα κριθεί δημόσια. Να γνωρίζουν οι υποψήφιοι «επενδυτές» που ορέγονται το νησί μας ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Σύντομα θα το πάρουμε πίσω, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοι μας. Και τους υπενθυμίζουμε τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: “οι Έλληνες ακόμα και στους Θεούς όρθιοι μιλάνε”.

Ο αγώνας μας έχει ήδη ξεκινήσει και είναι απελευθερωτικός.

       Θήρα, 23/10/2012
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας